ekstra skap i forpiggen

Stueplass får man aldri nok av og de lange hyllene i forpiggen, ble fort full av blader, aviser og annet rot til tross for størrelsen - hyllene var mer enn 5 meter tilsammen!

Først ble det lagt skruehold av tykk kryssfinér bak mahogny apteringen ute i skottet. Så ble rammen til skapet laget i 40 år gammel Honduras mahogny. Utrolig mange mål som måtte stemme og faser som måtte freses. Skapdørene er innkjøp fra Lunde Båt.

Copyright welkin.no

Hyllekanten ble saget av hvor skapet skulle være, og skal senere bli hyller i byssa og ved siden av skapene. Under prøvetilpassing av rammene, ble det laget maler i papp av sidene i skapet og tilskåret. Spor for sidene ble frest på baksiden av rammene.

Copyright welkin.no

 

Utrolig mange mål som måtte stemme og faser som måtte freses.

Hvit Sikaflex ble brukt til å tette sprekken mellom dekk og overkanten av rammen.

Copyright welkin.no

Monteringen var det mest spennende, yttersidene ble innfestet ved at skruer i skottet ble limt fast med tykk epoxy i hull i bakkanten av yttersidene, dette ble gjort samtidig på begge sider av skapet på samme tid som at rammen ble limt/skrudd fast.

 

Copyright welkin.no

Epoxy'en stivner jo etter 15-20 minutter, men etter mye stress ble resultatet som vist til høyre. Skillevegger ble montert senere, og ble festet inn på samme måte som sideveggene.

køyebunn og madrasse

Man blir ikke yngre med årene og kravet til å sove behagelig blir bare større, så første steg var å få inn en skikkelig fjærende sengebunn, som i tillegg sørger for bedre lufting av sengehalmen.

Copyright welkin.noSengebunnen er av typen Bedflex Marine fra Bedflex International og leveres av Tomrica Trading. Tilpassing og montering er veldig enkel - ribbene sages i riktig lengde, deretter tres gummiføtter og gummibånd på.

Gummibåndet gjør at ribbene kan rulles sammen for enkel tilgang til stueplassen under køya.

En ekstra latex madrasse ble kjøpt hos IKEA I Polen og tilpasset med en brødkniv. I Helsinki ble trekket rundt begge madrassene laget.

Copyright welkin.no Copyright welkin.no

Her er slutt-resultatet: mesteparten av arbeidet bestod i å åpne 16 meter med sømmer før det ble skåret og sydd sammen igjen.

Den trofaste symaskinen ombord i arbeid!

hyller og skuffer

hylle ved kartbordet

Man starter med litt mahogni....

Copyright welkin.no

Mahognien høvles til passe tykkelse og freses litt, limes sammen, pusses og deretter beises med ett strøk International 'Båtbets' ( mahogni beis) og lakkes med noen strøk lakk. Jeg benyttet en alkyd/uretan lakk fra Hempel. Lakken må slipes mellom strøkene, beisen derimot, må ikke slipes, da det blir skjolder.

Til slutt monteres det hele med skruer som går gjennom skottet fra salongen og gjennom kanten av kartbordet ( fra innsiden ).

Klar silikon ble benyttet til monteringen og dekker effektivt små ujevnheter i kontaktflatene mellom hyllen og skottet.

Copyright welkin.no
roteskuff i kartbordet

Dette var noe av det første jeg savnet i Welkin, i min forrige båt var det 3 roteskuffer i kartbordet, og her var det ingen! Det gjorde at dette ble et av de første prosjektene.

Copyright welkin.no

Skuffen er laget av billigste kryssfiner (Meranti) og beiset 2 ganger med Internationals mahogni beis før den ble lakket med Hempels alkyd/uretan lakk.

Fargen og gløden blir da akkurat som mahogni.

Skuffebeslagene er montert på klosser som igjen er skrudd og limt fast i sidene på skapet.

Skuffebeslagene kommer fra Clas Ohlsson.

ekstra hylle i byssa
Copyright welkin.no

Under vasken var det et skap med et rom som ikke kunne utnyttes skikkelig - ingen dybde nede til å plassere noe som helst, og god dybde oppe!

Hyllen er laget av kryssfinér plate (Meranti) som hviler på 2 lister. Kanten på hyllen er en mahogny list med et spor frest for kryssfinérplaten.

ekstra skuff i byssa

Den originale skuffen for bestikk har begrenset dybde og lengde pga. vasken og rørdetaljer, så en ny skuff måtte på plass for kokkekniven og andre større redskaper.

Denne skuffen er som den i kartbordet laget av billigste kryssfiner (Meranti) og beiset 2 ganger med International's mahogny beis før den ble lakket med Hempels alkyd/urethan lakk. Fargen og gløden blir da akkurat som mahogny.

Selve sammenføyningen av skuffen er ganske enkelt: limt og skrudd med rustfrie skruer. I front og bunn er det frest et lite spor for å bedre stabiliteten og feste.

Copyright welkin.no
Copyright welkin.no

Skuffebeslagene fra Clas Ohlsson) er på venstre side festet i kryssfinérplater, som igjen er festet til undersiden av benkeplaten vha. et par klosser. På høyre side er beslaget festet i en list som igjen er festet til skottet mellom skapene.

deksel for oppvaskkum

Vaskekummene i byssa kan gjøre nytte for seg på flere måter, de kan f.eks være lagringplass for brødfjøler, de kan være ekstra benkeplass og så utstyrt, er de også en fin gjemmeplass for skitten oppvask som byssegutten ikke orker å vaske før avgang!

Råmateriale (massiv bjørk slakterblokk) innkjøpt på Ikea.

Copyright welkin.no

Mønster ble tilskjært av papp.

Copyright welkin.no

Sag, høvel og fres ble brukt til å forme brødfjølene.

 

Copyright welkin.no

Ferdig med finpussingen og innsatt med olivenolje.

Videre vedlikehold; settes inn med olivenolje et par ganger i sesongen

høytalere i salongen

Det var vanskelig å finne en plassering for høytalerne, jeg hadde ikke lyst på hull hverken i skott eller skap, ei heller svarte klumpete høytalerbokser hengende rundt.

Copyright welkin.noUbrukt plass under bokhyllen i salongen ble løsningen.

 

To mahogni finerplater ble skåret ut etter en pappmal.

Hjørnelistene var morsomme å frese til, med skjeve vinkler, 2 utsparinger og 3avrundinger.

Etter beising og to strøk lakk, ble alt sammen limt fast med brun silikon.

Høytalerkablene ble ført igjennom to hull i bunnen av bokhyllen og langs skroget bak til cd/mp3/radio(L/M/FM)..

 

Copyright welkin.no

 

Resultatet ble ikke så gæærnt, og med fjernkontroll behøver man ikke engang å reise seg fra sofaen !

Copyright welkin.no

trallverk på toalettene

Hvit, formstøpt polyester med antisklimønster, er hverken godt å stå på eller enkelt å holde rent, og siden jeg hverken har kamfreseutstyr eller tilgang til rimelig teak, ble Tischlerei Kurt Behn i Tyskland kontaktet, og han hadde alle mål - resultatet kan sees under!

Copyright welkin.no

Toalatt forut

Copyright welkin.no

Toalett akter

værstasjon

Værstasjon er grei å ha, slik at man kan følge med alle lavtrykkene og hvor fort de utvikler seg!

Copyright welkin.no

Utgangspunktet var en mahogni planke som ble frest rund i kantene og laget hull i med hullsag.

Deretter ble den pusset, beiset og lakkert.

Instrumentene er innkjøpt hos Clas Ohlson for en billig penge og festet med litt silikon.

Hele stasen ble så limt på med silikon.

Pass på at barometeret og hygrometeret får litt luft, lag noen spor på bakside av planken, og ikke tett det hele til med silikon.